Kuka?

Olen Pohjois-Karjalan alueella toimiva teatterintekijä ja Pohjois-Karjalan kansanteatteri Pokan perustajajäsen. Työskentelen teatterin kentällä laaja-alaisesti, erityisesti näyttelijän ja yhteisötaiteilijan rooleissa. Olen kiinnostunut vuorovaikutteisista lähestymistavoista taiteen tekemisessä, teatterin jalkauttamisesta teatterin seinien ulkopuolelle sekä prosessista yleisölle avatun esityksen taustalla. Uskon kohtaamisen kautta syntyvään muutokseen ja pyrin taiteen keinoin luomaan tiloja joissa se on mahdollista. Erityisenä mielenkiinnonkohteena monitaiteellisuus, aihelähtöinen työskentely ja merkityksellinen elämä.

Ajankohtaista

Prinsessa Suse – Finlandia II (musiikkivideo)

Puolen vuoden työskentelyapurahakausi on tullut päätökseensä ja lopputuloksena työskentelystä on syntynyt hahmo, alter ego ja vallankumousjohtaja, sukupuolisensitiivisyyden lipunkantaja Prinsessa Suse!

Kiitos Taiteen edistämiskeskus ja Pohjois-Karjalan taidetoimikunta synnytyspuitteiden mahdollistamisesta ja Joensuun kaupunki kulttuuriavustuksen myöntämisestä tarvittaviin synnytysapuvälineisiin. Ja kiitos upea työryhmä avusta videon taustalla. Prinsessa Suse on valmiina seikkailuihin ja matka on vasta alussa!

Syntymästä saatiin muistoksi videotallenne. Sen voitte katsoa oheisesta linkistä.

Muistakaa elää omien, ei muiden odotusten mukaista elämää!

Yksin Sateessa -nykytanssifestivaali 26.–29.11.2020

Yksin Sateessa -festivaali 2020

Kuva: Minna Raitavuo

Yksin sateessa -nykytanssifestivaali on täällä! Festivaali esittelee vuosittain korkealaatuisen ja monimuotoisen katsauksen nykytanssiin Joensuussa. Minulla on ilo toimia vuoden 2020 festaritaiteilijana. Työhöni kuuluu festivaalin paikallisen näkyvyyden edistäminen, uusien kohderyhmien kartoittaminen ja eri taiteenalojen välisen keskustelun kehittäminen. Tervetuloa nauttimaan festivaalin monipuolisesta ohjelmasta – olet sitten tanssija tai et!

Lisätietoja Yksin Sateessa -festivaalista: https://itak.fi/yksin-sateessa-festivaali/

Yksin sateessa Instagramissa:

Prinsessa SUSE

Prinsessa SUSE, sukupuolisensitiivisyys

Pohjois-Karjalan taidetoimikunta on myöntänyt minulle puolen vuoden näyttämötaiteen apurahan taiteellista työskentelyä varten. Seuraavan 6 kuukauden ajan keskityn pääasiallisesti sooloprojektiin, joka kulkee työnimellä Prinsessa SUSE (suse on lyhennelmä sanasta sukupuolisensitiivisyys). Tutkin esittävän taiteen kautta sukupuoleen kohdistuvia rooliodotuksia ja käyttäytymismalleja. Pyrkimyksenäni on luoda karnevalistinen, ulkopuolisista odotuksista ja paineista riisuttu pläjäys, oodi omanlaiselle elämälle!

Kuva kotialbumista. Olen siinä n. 4-vuotias.

It's a Match! -lyhytelokuva kotoutumisesta

It's a match

Joensuun kaupunginteatterin Polkuja teatteriin –hankkeen työskentely jatkuu keväällä 2020 ”It’s a Match”–lyhytelokuvan parissa. It’s a Match on Mustafa Kamilin käsikirjoittama ja ohjaama humaani ja humoristinen lyhytelokuva Jeesuksesta ja Muhammedista, jotka tulevat turvapaikanhakijoina Suomeen. Toimin Polkuja teatteriin –hankkeessa yhteisötaiteilijana ja vastaan lyhytelokuvan tuotannosta. Elokuva saa ensi-iltansa kevään 2020 aikana.

Lisätietoa: https://www.joensuunteatteri.fi/yleinen/its-a-match-lyhytelokuva

Maailman teatteripäivän julistus

Maaliskuun 27. päivä vietettiin maailmanlaajuista teatteripäivää. Tämän vuoden julistuksen kirjoitti pakistanilainen näytelmäkirjailija ja Adžoká-teatterin johtaja Shahid Nadeem ja Teatterin tiedotuskeskus on käänsi julistuksen suomeksi. Tässä vuoden 2020 julistus pokkalaisten tulkitsemana.

Syvä sininen – lohdullinen esitystapahtuma uupumuksesta

Syvä Sininen – esitys uupumuksesta

Syvä sininen on pikkuvauva-ajan keskellä eläville vanhemmille ja heidän vauvoilleen suunnattu hauska ja koskettava esitystapahtuma uupumuksesta. Esityksessä käsitellään vanhempien kokemaa väsymystä suoraan ja kaunistelematta ja tarjotaan samalla lohdullinen vertaistukialusta asian kanssa kamppaileville. Esityksen jälkeen järjestetään keskustelutilaisuus.

Toteutan monitaiteellisen esityksen yhdessä teatteri-ilmaisun ohjaaja Liina-Maija Paavilaisen, muusikko Eve Pietarisen, kuvataiteilija Riikka Mattisen sekä visuaalisen suunnittelijan Jaakko Kukkosen kanssa. Esitys on Outokummun Teatterin sekä Pohjois-Karjalan kansanteatterin yhteistuotanto ja sen yhteistyökumppaneina toimivat toimivat Pelastakaa lapset ry:n alla toimiva Joensuun Perheentalo, Perheidenpaikka ry. sekä Äimä ry.

Esitys mahdollistuu Taiken lastenkulttuurin eritysavustuksen sekä Suomen Kulttuurirahaston keskusrahaston apurahojen turvin.

Ensi-ilta 6.3.2020 Pakkahuoneella Joensuussa. Esityksestä on tulossa myös kiertueversio.

Lisätietoja osoitteesta: https://www.facebook.com/syvasininen/

POKKA – Pohjois-Karjalan kansanteatteri

Pokka – Pohjois-Karjalan kansanteatteri

Pohjois-Karjalan kansanteatteri, kutsumanimeltään Pokka, on huhtikuussa 2019 perustettu vapaa ammattiteatteri ja esittävän taiteen kollektiivi. Pokka on 12 taiteen ja tieteen alan tekijän muodostama voittoa tavoittelematon osuuskunta, jonka tarkoituksena on edistää taiteen ja kulttuurin saavutettavuutta soveltavan taiteen keinoin. Pohjois-Karjalan kansanteatterin kotipaikkana on Joensuu ja toiminta-alueena Itä-Suomi.

Pokka tuottaa esittävää ja soveltavaa taidetta, koulutuksia ja tapahtumia Itä-Suomen alueella. Perustajajäsenten ammattitaidon ja kiinnostuksen kohteiden ytimessä ovat yhteisöllisyys, taiteen luominen paikkoihin joissa sitä ei vielä ole, yhteiskunnallinen vaikuttaminen taiteen keinoin sekä taiteiden ja muiden alojen yhteistyö. Keskeisiä arvoja ovat paikallisuus, saavutettavuus, kantaaottavuus ja korkeatasoinen taide. Olen yksi Pokan perustajajäsenistä ja toimin ensimmäisenä toimintavuonna kollektiivin puheenjohtajana.

Lisätietoja meistä ja toiminnastamme osoitteesta: https://osuuskuntapokka.fi

Selviytyjät-esitys (Joensuun kaupunginteatteri)

Selvitytyjät jängi. Sanna Kärkkäinen ja Merja Pennanen yms.

Kuva: Miska Photography

Joensuun kaupunginteatterin syksyn ohjelmistoon kuuluva Selviytyjät-esitys käsittelee Suomeen kotoutumista forumteatterin keinoin. Monikulttuurinen työryhmä kiertää ympäri Pohjois-Karjalan yläkouluja ja toisen asteen oppilaitoksia loka-marraskuun ajan yhteensä reilun parin kymmenen esityksen verran. Näyttelen esityksessä 15-vuotiasta kantasuomalaista tyttöä, Ainoa.

Esitystä rahoittaa Opetushallitus ja se on osa Polkuja teatteriin -hanketta.

Lisätietoja: https://kaupunginteatteri.jns.fi/ohjelmisto/selviytyjat

POLKUJA TEATTERIIN -hanke

Joensuun kaupunginteatterissa käynnistyi syksyllä 2018 kanta- ja uussuomalaisille nuorille ja nuorille aikuisille suunnattu Polkuja teatteriin -niminen yhteisötaidehanke. Työskentelen hankkeessa yhteisötaitelijana vuoden 2019 alusta lähtien yhdessä Merja Pennasen kanssa. Hankkeen tavoitteena on vahvistaa nuorten identiteettiä sekä heidän osallisuuden kokemustaan suhteessa omaan asuinkuntaansa, yhteisöönsä ja tulevaisuuteensa taiteen tekemisen kautta. Hankkeen aikana toteutetaan nuorten oma teatteriryhmä, kouluja kiertävä forum-teatteriesitys sekä kesäisin toteutettava kaupunkitaideleiri. Opetushallituksen rahoittama hanke toteutetaan vuosina 2018-2020. Yhteistyökumppaneina ovat Joensuun seudun monikulttuurisuusyhdistys JoMoni sekä Pohjois-Karjalan Sosiaaliturvayhdistys.

Sanna Kärkkäinen ja Merja Pennanen Polkuja teatteriin -hankkeessa.

Kuva: Johanna Kokkola

Lisätietoja: https://kaupunginteatteri.jns.fi/ohjelmisto/polkuja-teatteriin

Siirry Sannan yhteystietoihin.

Tästä pääset Sannan CV:hen.